KLUBPROFIL BLIVER PROFESSIONEL

Emil Tingsted Blum tager første skridt på vej til drømmen om at kunne leve af golfen. I dette interview fortæller Emil om tankerne bag beslutningen, om at få bugt med et iltert temperament og den helt store drøm om at kunne leve af sin passion.
Af Michael Bech
For syv år siden begyndte en splejset 12-årig dreng med Ronaldo-frisure at rende rundt i Dragør Golfklub og tjatte til en kugle. Forud var gået, at drengens far havde slæbt ham ud på rangen i Asserbo Golfklub, hvor familiens sommerhus ligger som nabo. Her begyndte den første tid med at ’lege’ golf.
I dag – syv år senere – er Emil Tingsted Blum blevet en voksen mand på 19 år. Højden siger 1 meter og 87 centimer. Vægten 83 kilo. Og de små tjat til den hvide bold har i dag udviklet sig til et drive på 270 meter på en varm sommerdag. I carry.
Når du tænker tilbage på dine allerførste dage i Dragør Golfklub – hvilke tanker får du så?
– Jeg husker det som et meget trygt sted at være. Jeg tog ud i klubben lige efter skole hver dag, og jeg ønskede med det samme at blive lige så god som de andre juniorer. Jeg tænker på den tid i klubben som et sted, hvor der altid var nogle på min egen alder at ’lege’ golf med, husker Emil.
Hvornår fandt du ud af, at du havde flair for at spille golf?
– Det var ret sent – det var tilbage i 2021. Der vandt jeg min første turnering, der hedder Asserbo Wilson Staff Cup. Der indså jeg, at jeg godt kunne følge med de andre.
Siden de første succesoplevelser har udviklingen for Emil Tingsted Blum taget fart. I 2023 blev han udtaget til det danske ungdomslandshold, og i indeværende sæson vandt han DM i slagspil med en historisk margen på otte slag ned til nummer 2.
– Der begyndte jeg for alvor at tænke: Det her bliver jeg nødt til at forfølge. Og der begyndte de første seriøse tanker at opstå omkring, om det ikke var på tide, at jeg skulle gå den professionelle vej.
Hvilke tanker gjorde du dig om at blive professionel? Var du nervøs?
– Ja, det var jeg. For så begynder det virkelig at blive alvor. Så bevæger det sig fra at være en hobby til et decideret arbejde. Men jeg ønsker jo virkelig at forfølge den her drøm, og det kan jeg ikke gøre om ti år.
SPONSOR-STØTTE
Sammen med gode venner og familie begyndte Emil Tingsted Blum at undersøge mulighederne for at blive professionel. Faktisk kræver det ikke det store at blive registreret som pro-spiller, hvis man har talentet og evnerne indenfor golfsporten. Til gengæld kræver springet ind i de professionelle rækker noget andet: Penge. Penge til at finansiere turneringsfees, rejser, ophold, trænere, fysisk træner og så videre.
– Det var nødvendigt, at vi fik undersøgt mulighederne for, om der var nogle sponsorer, der ville bakke mig op. Og det var der heldigvis. Firmaet hedder Drivn, og de har givet mig et sponsorat, der gør, at jeg kan få det økonomisk til at hænge sammen, samtidig med at jeg arbejder i SIM-golf Amager ved siden af træningen, forklarer Emil.
Hvor meget er sådan et sponsorat på?
– Beløbet holder vi for os selv. Men sponsoratet er en stor hjælp, og Drivn støtter mig de næste to år, så det er jeg superglad for. Dermed skal jeg ikke bekymre mig om de mest basale udgifter. Desuden har jeg fået hjælp af Jyske Bank og Dragør Golfklub.
En væsentlig årsag til at Emil Tingsted Blum har valgt at ’turne’professionel nu er, at døren til større turneringer dermed åbner sig. Turneringer – hvor han med et godt resultat – kan indkassere større præmiepenge og ikke er ’låst’ som amatør. Som amatør er reglerne nemlig sådan, at man maksimalt må tjene 1000 dollars på et godt resultat. Som professionel er der intet loft.
Håbet for Emil Tingsted Blum er dermed, at han over tid kan spille sig på ECCO-touren og Nordic League for på sigt at komme på Challenge-touren, inden det forjættede land: DP World Tour.
DRØMMEN OM DP WORLD TOUR
Der er jo stadig meget lang vej, inden du måske bliver kollega med Thorbjørn Olesen og Højgaard-brødrene. Hvordan holder du dampen oppe?
– Der er meget lang vej. Men de spillere du der nævner, har jo gennemgået samme forløb, som jeg nu prøver, så jeg må bare arbejde hårdt og træne intenst og motiveret, så skal det nok lykkedes, fortæller Emil.
Hvis du om nogle år brager igennem på DP World Tour som Højgaard-brødrene, er du så forpligtet til at levere noget af sponsorstøtten retur til de firmaer, der har støttet dig?
– Man kan sige det på denne måde: Hvis jeg ikke lykkedes, så skylder jeg ikke nogen noget. Hvis jeg til gengæld får succes og tjener store summer, så jeg har en kontrakt, hvor en mindre del skal betales retur. Men det holder jeg også internt, smiler Emil Tingsted Blum.
HIDSIGT TEMPERAMENT
Hvis du skal være selvkritisk, hvad mangler du så i dit spil for komme nærmere din drøm?
– Jeg skal arbejde mere med mine wedge-slag. Kort sagt kan man sige, at jeg skal styrke min præcision fra 100 meter og ned.
Jeg ved, at du har haft et hidsigt temperament – det har du fået bedre styr på, hvordan?
– Det er rigtigt. Tidligere kæmpede jeg meget med mit temperament, og jeg har knækket adskillige køller. Fuldstændig latterligt og ødelæggende. Især mentalt. Jeg har tidligere spillet meget fodbold, og i den sport kunne jeg få afløb for mine frustrationer ved at lave en hård tackling, men det kan man bare ikke i golf. Der går man for sig selv i 4 timer – det er benhårdt. Jeg kunne i golf køre mig helt ned mentalt, men jeg er nået frem til den konklusion, at når jeg har trænet og øvet mig nok, så kan jeg ikke gøre mere. Jeg behøver ikke blive sur og frustreret og kaste med køller, for det hjælper ganske enkelt ikke. Så måske er jeg også bare vokset fra negativiteten og de dårlige tanker.
Hvad har det betydet for dit spil, at du har fået ’styr’ på dit hoved?
– Det har været altafgørende. Man kan ikke spille golf, hvis de dårlige tanker og frustrationerne fylder for meget. De skal pakkes væk. Og konkret har det betydet, at jeg har ’lukket’ de turneringer, hvor jeg var foran. At jeg vandt DM i slagspil skyldes ubetinget, at jeg har haft helt styr på mit hoved og var iskold.
Hvad er din drøm indenfor golf?
– Det er selvfølgelig at komme til at spille på DP World Tour. Jeg har altid været stor fan af Brooks Koepka og Thorbjørn Olesen. Kan jeg komme op på det niveau, så er det ikke helt skidt. Så at møde de to i en major og slå dem, det ville ikke være dårligt, ha ha.
Hvis golfen glipper – hvad er så din plan b så?
– Så tror jeg, at jeg vil være golftræner og tage en PGA-uddannelse. Men det skal nok lykkedes at komme på DP World Tour, slutter Emil med et smil.