NEDBRYDNING AF SKRALD

Vi i DG, vil for det meste gøre alt hvad vi kan, for at hjælpe jer med hvad der skal til, så du/I får et optimal golfrunde. Derfor er det også muligt at købe ind til sin runde, både i shoppen og restauranten, og nogen har brug for noget de skal drikke, vand, kaffe, øl mm, og nogen har noget de skal indtage, mad, slik, cigaretter mm. Men emballagen fra disse ting ser vi tit, vi ser sågar tandstikker og wc-papir på vores runder på banen, og det at der et behov for det, er også helt fint. Det er bare nu blevet værre og værre, og vi ser mere og mere der ligger og flyder.

KAN VI IKKE LIGE STRAMME OP, og lad vær med at smide det i naturen/ på banen… TAK

  1. Cigaretskodder og nikotinposer

Cigaretskodder og nikotinposer står for klart det meste af det affald, der ligger og flyder i Danmark. Cigaretskod og nikotinposer er en af de værste syndere, hvad angår forurening i naturen. Filtrene og poserne indeholder nemlig plastik, og de er lang tid om at nedbryde. Selve plasten i filteret nedbrydes til mikroplast i løbet af fem år, og herefter kan mikroplasten forurene naturen eller blive skyllet ud i vandmiljøet. Udover plasten i filteret og posen indeholder skoddet flere giftige kemikalier, der ligeså forurener naturen og vandmiljøet, hvis det får lov at ligge.

  1. Slikprodukter

Dækker over blandt andet slikpapir og ispinde. Ifølge Hold Danmark Rent siger 17 procent, at de godt kan finde på at lade ispinde ligge på stranden og i naturen, fordi en ispind er naturlig. Men faktisk er ispinden behandlet med paraffin, som er et produkt der skal forhindre isen i at komme i kontakt med selve træet. Paraffin er lavet af olie og er derfor en plasttype. Ispinde kan tage ti år om at nedbryde.

  1. To go-emballage

Sugerør, papirsposer, bestik og emballage fra take away-mad går under denne kategori. Meget af emballagen er lavet af plast, hvilket er umuligt at nedbryde biologisk. Det vil sige, at når det efter nogle år ikke syner af noget eller kan genkendes som affald, lever det alligevel videre som mikroplast i mange hundrede år. Et sugerør er for eksempel 400 år om at blive nedbrudt.

  1. Metalkapsler

Gælder ølkapsler fra dåser og metallåg fra flasker. En kapsel er lavet af metal (blik) med en tætningsplade bestående af en plastikskive. Metal er flere hundrede år om at blive nedbrudt, og der er ikke nogen viden om, hvor lang tid plastikskiven i kapslen er om at forgå. Som tidligere nævnt forgår plast ikke, men bliver i stedet nedbrudt til mikroplast.

  1. Toiletartikler

Dækker over blandt andet vatpinde, medicinpakker og tandstikker. Disse små genstande ser måske ufarlige ud, men i værste tilfælde kan dyr i naturen forveksle f.eks. vatpindene med mad og blive kvalt i det, ligesom al plast risikerer at ende i maven på dyr. Hvert år dør millioner af dyr og fugle efter efter direkte at være i kontakt med plast, eller efter i længere tid at have så meget plast i maven, at de dør af det.

  1. Cigaretpakker

Gælder både pap, karton og cellofan fra cigaretpakken.

Mens plasten tager hundrede af år om at nedbryde, kan papirdelen tage to år om at nedbryde. Faktisk er papir og pap noget af det letteste at genanvende, så at cigaretpakkerne ender deres dage i naturen og på gaderne er i høj grad et spild af gode ressourcer.

Nedbrydningstider for affald

Børn og voksne bliver ofte overraskede, når de hører, hvor lang tid affald bliver liggende i naturen, hvis vi ikke samler det op:

Appelsin- og bananskræller. 2-5 uger

Aviser……………………………….. 3-12 måneder

Cigaretskod………………………. 1-5 år

Nikotinposer………………………. 1-5 år

Tyggegummi……………………… 5 år

Malet træ………………………….. 13 år

Materiale af nylon…………….. 30-40 år

Aluminiumsdåser………………. 10-500 år

Plastikposer………………………. 100-1000 år

Glasflasker………………………… 4000-100.000.000 år

 

MED VENLIG HILSEN

BANEPERSONALET