Banen vendes på hovedet
Vinterbanen bliver i år markant anderledes at spille end sommerbanen. Faktisk helt omvendt af, hvad medlemmerne har været vant til. Samtidig indføres gebyr for at bruge trolleys i vinterhalvåret
Af Michael Bech
Interview
Medlemmerne i Dragør Golfklub har de sidste mange år været vant til, at når vinteren stod for døren, så blev sommerbanen lukket og erstattet af kortere banelængder, smattede fairway-greens og huller på størrelse med gulvspande. Den model ændres markant denne vinter.
Baneudvalget har nemlig besluttet, at vinterbanen i sæsonen 2021-2022 skal spilles baglæns. Forenklet sagt betyder det, at teestederne bliver etableret relativt tæt på sommergreens, mens vintergreens til gengæld kommer til at være i umiddelbar nærhed af sommer-teeboksene.
Den ’bagvendte’ bane bliver en realitet per 1. december og eksisterer indtil sæsonen går i gang igen i foråret. I praksis betyder det, at spillerne skal starte udslag i nærheden af 18. green og spille hele banen baglæns.
Chefgreenkeeper Nicholas Juul Andersen svarer her på spørgsmål om den nye baneopsætning.
Nicholas, hvad er tankerne og ideerne med at vende det hele på hovedet?
– Der har været flere forespørgsler fra medlemmerne på, om vi ikke – som en slags forsøgsordning – kunne prøve dette hen over en vinterperiode. Og nu imødekommer vi altså ønsket. Jeg håber og tror, at vi med denne ordning vil give spillerne en anden oplevelse end normalt. Jeg tror, det bliver godt, fortæller Nicholas Juul Andersen.
Hvilke fordele er der ved denne model?
– Den helt store fordel er, at vi passer bedre på sommerbanen i vinterhalvåret. For eksempel har vintergreens slidt forholdsvis hårdt på områderne kort før sommergreens. Det slid håber vi at kunne reducere markant. Samtidig kan vi med den ’bagvendte’ bane relativt nemt flytte både teeboks og ’hullet’, hvis der opstår et unødigt stort slid i nogle områder.
Udover at passe bedre på banen, hvad betyder det så for spiloplevelsen?
– Medlemmerne får med denne model en markant længere bane, som stort set vil kunne spilles fra normale banelængder. Og det er der mange medlemmer, der har ønsket.
Hvilke ulemper er der?
Det kan medføre, at vi – indtil vinterbanen er færdigetableret per 1. december – må lukke sommerbanen, hvis der kommer frost. Så bliver vi nødt til at aflyse medlemmernes bookede teetider. Til gengæld kan jeg love, at per den 1. december, så vil vinterbanen være åben – uanset frost eller ej. Det er altså kun i overgangsperioden fra sommer- til vinterbane, at vi kan blive nødt til at lukke sommerbanen, hvis der kommer frost inden den 1. december.
Hvordan kommer det så til at foregå i praksis?
– Det betyder, at man i perioden fra 1. december frem til åbning af sommerbanen i 2022 kun kan spille på denne ’omvendte’ vinterbane. Der kan altså ikke spilles til sommergreens igennem hele vinteren, uanset hvor godt vejret bliver. Vi har desværre ikke mulighed for at ændre spilretningen igen, blot fordi vejret bliver lidt mildere. Der må medlemmerne vente til forårssæsonen går i gang igen.
Nye vintergreens og trolley-gebyr
Er det noget med, at der bliver indført gebyr for at få trolley-tilladelse i vinterhalvåret?
– Ja, det er rigtigt. Igennem de senere år har brugen af trolleys om vinteren slidt meget på banen. Derfor har bestyrelsen besluttet, at alle eksisterende vogntilladelser annulleres. Ønsker et medlem alligevel en trolleytilladelse, så kommer det til at koste et gebyr på 300 kroner for en vintersæson. Pengene går ubeskåret til græsfrø, der skal udbedre de skader brugen af trolleys har medført henover over vinteren.
Er der andet, som medlemmerne skal vænne sig til med den nye vinterbane?
– De nye vintergreens bliver også anderledes, end man har været vant til. Vi etablerer en ’kasse’, som kommer til at udgøre ’hullet’. Når man rammer ’kassen’, så kan man tydeligt høre dette, og bolden er nu at betragte som værende i hul. Det betyder, at hullet nu er spillet færdigt, og man kan gå videre til næste teeboks og fortsætte sin runde ’baglæns’, forklarer Nicholas.
Der er måske mange medlemmer, der vil undre sig over, at man beslutter at vende banen på hovedet, da det betyder, at man skal spille vinterbane, selvom frosten ikke er sat ind. Kan du forstå deres undren?
– Ja, det kan jeg godt. Til gengæld får medlemmerne næsten en bane i fuld længde i vinterhalvåret, og jeg kan garantere allerede nu, at sommerbanen – især området umiddelbart før greens – bliver markant flottere til forårssæsonen, slutter Nicholas Juul Andersen.
Om Michael Bech:
Michael skriver drypvis små nyheder, portrætter og reportager med udgangspunkt i livet i Dragør Golfklub – artiklerne offentliggøres på klubbens hjemmeside og i denne Facebook-gruppe. Michael er selv medlem i Dragør Golfklub – det samme er hans kæreste Maria og deres søn, Anton. Udover at skrive om forholdene i klubben er Michael også frivillig træner for de allermindste i klubben, Drageungerne. Professionelt arbejder Michael som journalist på TV2 Dokumentar. Ideer eller kommentarer til artikler kan sendes direkte til Michael på mbec@tv2.dk eller via Facebook.