Klubben får Ryder Cup-deltager
Dragør Golfklubs 65-årige greenkeeper Joe Stachowiak er som noget helt unikt udtaget til at få den legendariske Whistling Straits bane i Wisconsin til at spille max, når USA tordner sammen mod Europa om cirka to uger
Af Michael Bech
Når spillerne i verdens største golfturnering – Ryder Cup – slår ud fra tee 1 den 21. september i år, så er teeboksen med stor sandsynlighed blevet klippet, trimmet og ’nurset’ af Dragør Golfklubs greenkeeper Joe Stachowiak.
Og det bliver også Joe, der sammen med cirka 200 andre greenkeepere kommer til at sørge for, at bolden får det helt perfekte rul på greens for topspillere som Bryson DeChambeau og Jon Rahm.
Men hvordan er det lykkedes for en snart pensionsmoden greenkeeper fra Dragør Golfklub at blive udtaget til den måske mest eftertragtede greenkeeper-opgave overhovedet? Og hvad forventes der af en greenkeeper, der skal få den 6.757 meter lange mesterskabsbane til at funkle?
Vi har talt med Joe Stachowiak, der om en uges tid hopper på en flyver til USA for at klargøre Ryder Cup-banen.
Hvordan fik du ideen til, at du ville forsøge at blive greenkeeper-holdet i Ryder Cup?
– For otte år siden fandt jeg ud af, at Ryder Cup skulle holdes på Whistiling Straits i Wisconsin. Jeg er amerikaner og opvokset i Milwaukee en times kørsel fra banen. Og min søsters datter bor lige ved siden af banen, så jeg har gennem årene løbende været tæt på banen. Desværre er det meget dyrt at komme til Ryder Cup som tilskuer, så jeg tænkte, hvorfor ikke komme ind og arbejde der?
Du ringer vel ikke bare og siger, at du gerne vil på holdet?
– Nej, det er rigtigt. Jeg besøgte Whistling Strais i sommeren 2019. Og så gik jeg ind til chefgreenkeeperen tidligt om morgenen, hvor jeg vidste han ville være der. Jeg bankede på døren og sagde: ’Kan jeg komme med på holdet. Jeg kan løse alle opgaver som greenkeeper’. Man kan vel kalde det et ’doorstep’, griner Joe Stachowiak, der har boet i Danmark de sidste 42 år.
’VELKOMMEN PÅ HOLDET’
Hvad svarede chefgreenkeeperen?
– Til min store overraskelse svarede han: ’Du er velkommen på holdet’, husker Joe, der har ventet et ekstra år på oplevelsen pga. COVID-19
Hvilken følelse forlod du kontoret med?
– Jeg var lykkelig. Simpelthen. Jeg tænkte: ’Yes, den er hjemme’. Jeg vil gå så langt som at kalde det et højdepunkt i mit greenkeeperliv. Jeg var virkelig glad.
Hvordan vil du beskrive Whistling Straits-banen?
– Den er ganske enkelt fremragende. Banen er utrolig smukt placeret langs Lake Michigan, så det bliver ikke bedre.
Whistling Straits har ofte indtaget topplaceringer i amerikanske golftidsskrifter. Hvad kan du og de andre greenkeepere egentlig gøre for at løfte banen endnu mere?
– Ha ha, jeg kan faktisk ikke rigtig svare dig på, hvordan banen kan blive bedre. Det handler måske om, at til sådan en kæmpe turnering, så skal banen være totalt perfekt alle dage. Og det kræver bare ekstra greenkeepere.
200 GREENKEEPERE
Hvor mange greenkeepere er der normalt på Whistling Straits? Og hvor mange bliver I til Ryder Cup?
– Normalt er der cirka 100 greenkeepere. Men vi bliver 100 ekstra greenkeepere til turneringen, så vi samlet lander på i alt 200 mand. Det betyder jo, at vi er 11 greenkeepere per hul. Så kan det kun blive et fantastisk resultat.
Har du spillet banen?
– Jeg har kun spillet 3-4 huller, men det er til gengæld de mest fantastiske huller, jeg har spillet. Jeg har aldrig set fairways så flotte – fairways ligner greens. Det er næsten som slå til en bold på et kirkegulv, fordi det er så smukt. Jeg kunne næsten ikke få mig selv til at slå til bolden, fortæller Joe, der selv har spillet golf i cirka 30 år.
Hvad forventer du af at være en del af turneringen?
– Jeg forventer en livsoplevelse. At kunne suge den stemning til mig, som der er til Ryder Cup. Det bliver en vild stemning, som jeg glæder mig enormt meget til.
Hvad forventer du at tage med hjem?
– Jeg kommer til at tage en masse erfaring med hjem. For eksempel får jeg et indblik i, hvordan man styrer 200 mand i et kæmpe setup, hvor opgaverne skal løses på rekordtid samtidig med, at der skal være plads til op mod 100.000 daglige tilskuere og en voldsom mediedækning. Det bliver stort. Det hele kører efter militær præcision. Udover det så lover jeg at tage en masse merchandise med hjem til klubben, som vi trækker lod om til herredagen den 7. oktober, fortæller en entusiastisk Joe Stachowiak.
Hvorfor tager man fri for at arbejde?
– Det er der mange, der synes, er åndssvagt. Men det er jo en passion. Og det er heller ikke så hårdt og opslidende, når vi er så mange.
Er der en speciel greenkeeper-opgave, som du går mest op i??
– Jeg kan godt lide at klippe tees og for-greens. Jeg kan godt lide at lave den større sammenhæng, hvor det er vigtigt, at tees spiller fint sammen med fairways. Og tilsvarende synes, jeg at for-greens skal hænge fint sammen med green.
Får man løn, når man bliver udtaget til greenkeeper-holdet i Ryder Cup?
– Nej, det er frivilligt arbejde. Jeg er heldig at kunne bo ved min familie lige ved banen. De andre greenkeepere sover i spejderhytter ved siden af.
Betaler man selv turen?
– Ja, jeg betaler selv for turen. Men jeg har fået et økonomisk tilskud på 5.000 kroner fra Danish Greenkeeper Association som en hjælp.
Hvem holder du med – USA eller Europa?
– Ha ha ha. Skal jeg svare diplomatisk?
Nej, bare ærligt?
– Ok. Mit hjerte banker for USA. Men jeg har altid haft et ømt punkt for en turnerings ’underdog’. Og den rolle har Europa nok i år. Bliver Rasmus Højgaard til gengæld udtaget, så hepper jeg klart på Europa, slutter Joe alligevel diplomatisk.
JOE OM JOE:
Alder: Bliver 66 under dette års Ryder Cup
17 års erfaring som greenkeeper. Oprindeligt uddannet som væksthusgartner.
Født i Milwaukee i Wisconsin. Hans familie stammer oprindeligt fra Polen men kom til USA for flere generationer siden. Joe flyttede til Danmark i 1980, efter at have mødt en dansk kvinde under et ophold i København.
Privat: Bor nu i Kastrup sammen med danske Winnie, der også spiller golf i Dragør Golfklub. Joe har to voksne døtre.
Handicap: 18,7.
Favoritbane: ”Castle Stuart Golf Links I Inverness i Skotland. Det er den bedste 18 huls bane, jeg nogensinde har spillet. Det en ny links bane med høj rough og mange niveauforskelle i The Scottish Highlands – det gør det til en helt speciel oplevelse, som alle burde prøve.”
Favoritspiller: ”Engelske Richard Bland. Det er da fantastisk at en ældre fyr på 48 år kan vinde på Europa Touren.”